Woningnood.

Woningnood? Is dat echt onze situatie? Hoort die titel echt bij ons? Voor mijn gevoel nog niet geheel aangezien we een dak boven ons hoofd hebben. Maar langzamerhand beginnen we wel de angst te krijgen dat onze zoektocht naar een woning weleens een lang en ingewikkeld verhaal zou kunnen worden. Een pijnlijk verhaal waarin wij constant van het kastje naar de muur gestuurd zullen worden.
Maar hebben we echt woningnood? Misschien wel. Want een dak boven je hoofd betekend niet dat alles ook daadwerkelijk opgelost is.
Er is op dit moment één persoon binnen ons huishouden voor wie onze woonsituatie ernstig tekort schiet. En dat is Vido.
Naarmate hij groter wordt wordt onze woning steeds minder geschikt voor hem. Daarom de nood.

Mensen die ons op facebook volgen weten van ons recente probleem. Anderen niet, vandaar nog even deze extra informatie.
We reageerde op een woning van de Alliantie. Een hoekwoning in Vathorst met wellicht de optie tot het plaatsen van een woonunit. Maar om dit zeker te weten moesten we wel bezichtigen. We stonden nummer één. We werden uitgenodigd voor een bezichtiging echter kwam mijn zusje onverwacht te overlijden en was de dag van haar crematie ook de dag van de bezichtiging. Franke probeerde de afspraak te verzetten maar dit was niet mogelijk. Hier was geen ruimte voor. Hij kon de woning blindelings accepteren of anders niets. De dag van de crematie uitte ik mijn ongenoegen op Twitter en Facebook en reageerde ontzettend lieve vrienden en kennissen hier op en lieten zij de Alliantie weten dat dit gewoon onmenselijk was. Een nieuwe bezichtiging was mogelijk en de Alliantie reageerde menselijk en vriendelijk.
Echter een bericht van onze WMO consulente zorgde ervoor dat we de woning niet eens bezichtigd hebben. Want we hebben een groot probleem. Ons inkomen en alle regels er omheen. De kans dat we de woning niet zouden krijgen vanwege ons IB60 formulier zou bijna 100% zijn. Hierop staat namelijk het inkomen van het voorgaande kalenderjaar. Althans..het geen bij de belastingdienst bekend is. Bij ons een bedrag waar je ogen bijna van uit je kassen schieten. Maar helaas…daar gaat zoveel aan BTW vanaf dat we nog steeds niet rijk zijn. Maar een ieder die ons inkomen daarop baseert denkt dat wij het aardig goed hebben.

Maar om een lang verhaal kort te maken. Bezichtigen zou enkel betekenen dat we ons lekker zouden maken met iets wat we toch niet zouden krijgen. Dus midden in de nacht na de crematie van mijn zusje mailde ik de Alliantie dat het geen nut voor ons had de woning te bezichtigen maar dat ik ondertussen wanhopig werd van onze situatie en ook niet meer wist welke kant we nou op moesten.
Daarop kwam een vriendelijke mail dat ze met onze situatie aan de slag zouden gaan want één ding was duidelijk….wij moeten eens weten waar we aan toe zijn.

Ondertussen bleven wij zoeken en herinnerde ik mij ineens een tip die wij kregen over een woning die in de verhuur zou komen. Een vrije sector woning die via de woningbouw verhuurd werd. Een hoekwoning. Ik dacht gelijk, dit kan weleens de oplossing zijn voor onze problemen. Want je kan mij niet vertellen dat een woningbouwvereniging je eerst kan afwijzen voor een sociale huurwoning met de boodschap dat je teveel inkomen hebt en je vervolgens kan afwijzen op een vrije sector woning omdat je te weinig inkomen hebt.
We reageerde vol goede moed en lieten dit ook aan de gemeente weten. Dit omdat we wilde weten of er een mogelijkheid was tot het plaatsen van een woonunit.
Er volgde een mailconversatie en telefoontjes. Zou de woning geschikt zijn? Zo ja is het mogelijk een woonunit te plaatsen? Zo ja is ons inkomen voldoende om de woning te mogen huren?
We kregen hoop. We reageerde op de woning aan de Purmer 1 in Amersfoort en gaven aan deze te willen bezichtigen.
Helaas hoorde we niks van Portaal maar bleef de gemeente wel met ons in contact.
Want als de woning nou niets was moesten we toch aan de slag met de onduidelijkheid over de urgentie en het niet mogen huren van een sociale huurwoning.

Maandag zouden we verder horen want dan ging onze WMO consulente overleggen met Mevrouw Bosman die over de WMO urgenties Amersfoort gaat. Tevens zouden wij dan nogmaals contact opnemen met Portaal om de woning te bezichtigen.

Stiekem zag ik ons er al wonen. Ruimte genoeg voor iedereen en voor Vido eindelijk wat meer bewegingsvrijheid en een eigen badkamer en slaapkamer zonder belemmeringen.

Maar helaas, vandaag op Zondag 6 November is ook deze droom aan diggelen gegaan. We kregen mail van Portaal.
Allereerst met de boodschap dat ze heel veel reacties op de woning hebben gekregen en inmiddels bezig zijn met een potentiële huurder.
Deze hoeft enkel maar zijn papieren aan te leveren en geschikt te zijn en de woning is verhuurd.
Maar ook vertelde zij ons dat Portaal het PGB niet als inkomen meerekend voor het huren van een vrije sector woning omdat dit een voorbestemd inkomen is. Wat ze daarmee bedoelen ons een raadsel. Ze kijken naar recent inkomen van de afgelopen 3 maanden wat voortgekomen is uit werk. En men moet aantonen dat dit een stabiel inkomen is.

Nou volgens mij krijgt Franke maandelijks een vast bedrag op zijn rekening gestort wat zijn inkomen is en hebben wij hier de papieren liggen dat wij tot 2018 verzekerd zijn van dit PGB en er daarna een herziening komt omdat Vido dan vier is. Dan wordt de zorg die nou als gebruikelijk wordt gezien en waarover dus geen PGB wordt ontvangen ook meegerekend. Dit omdat geacht wordt dat als je kind 4 jaar is hij zelf al diverse handelingen kan verrichten. Handelingen die Vido dus niet zelf kan verrichten en altijd onze hulp bij nodig zal hebben.

Maar goed…dit was dus de boodschap van Portaal over het inkomen. Beetje krom als je het mij vraagt. Want biedt deze woningbouwvereniging volgende week een sociale huurwoning aan en reageren wij doodleuk en staan we eerste. Dan zullen ze ons vertellen deze woning niet aan ons te mogen verhuren omdat ons inkomen te hoog is. Is het geen lachertje inmiddels?

Vervolgens mailt de beste mevrouw het volgende:

Het is niet de bedoeling dat u door regels tussen wal en schip raakt. Ik stuur uw stuur uw vraag dan ook nog  door naar mevrouw H. Bosman (WMO urgenties Amersfoort)  ivm dat u aangeeft niet op een sociale huurwoning te mogen reageren ivm het te hogen inkomen door de PGB. Dit is volgens mij niet juist. Er mag alleen gekeken worden naar echt inkomen verkregen vanuit werk of een uitkering. Wanneer uit een inkomensverklaring blijkt dat het inkomen veel hoger is, dan kan men door recent inkomen over de laatste 3 maanden in te leveren aantonen wat het werkelijke inkomen is. Deze moet uiteraard wel onder de gestelde inkomensgrens blijven.

 

Ik hoop voor u dat hier snel duidelijkheid over komt hoe nu te handelen.

Als ik dat lees dan heb ik de behoefte om te gillen! Om haar en alle andere die het niet begrijpen al schreeuwend in Jip en Janneke taal uit te leggen wat onze situatie is.
UIT ONS IB60 FORMULIER ZAL BLIJVEN DAT ONS INKOMEN VEEL HOGER IS!!
EN WAT MOETEN WE IN HEMELSNAAM AANLEVEREN??

Franke heeft geen loonstrookjes. Wij vullen iedere maand de declaratie in de de geleverde uren zorg, het aantal vaste uren en minuten en het bedrag wat daaruit voortkomt. Het Zilveren Kruis beoordeeld deze declaratie iedere maand en gaat over tot het uitkeren van dit bedrag.
Vervolgens betaald Franke jaarlijks zijn belastingen en that’s it.
Geen loonstrookjes, etc etc.
(Nee ons PGB gaat niet via de SVB.)

Nou echt mensen…dikke vette zucht.

Uiteindelijk zullen we moeten gaan scheiden ofzo om ooit aan een woning te komen, er lijkt bijna niets anders op te zitten.
Ik hoop echt met heel mijn hart en ziel dat al dit gedoe eindelijk eens tot duidelijkheid gaat leiden. Want we willen en moeten echt verhuizen. Vido wordt steeds groter en ook hij verdient het om op respectabele wijze verzorgd te worden. Om op eerbiedige wijze zich voort te kunnen bewegen in ons woning. Als bijna 3 jarige wil je niet meer kruipen als je een rolstoel hebt. Wil je achter je broertje aan en op gelijke hoogte met hem communiceren en spelen. Wil je niet meer met je hoofd tegen de muur aan liggen als je gekatheteriseerd wordt en ook niet dat als je een uur in je toiletstoel moet zitten om gedarmspoeld te worden dat het hele gezin de badkamer in komt om zich klaar te maken voor school of bed.

Maar deze situatie nu geeft me hoofdpijn en voornamelijk heel veel frustraties. Echt heel veel.

No Responses to “Woningnood.”

  1. Woningnood | DebZ Says:

    […] http://www.spinabivido.nl/2016/11/06/woningnood/ […]

Leave a Reply