Gemeente Amersfoort snapt het niet. Niemand lijkt het te snappen.

Al vaker schreef ik over onze zoektocht naar een aanpasbare of aangepaste woning voor ons gezin.
Of eigenlijk kunnen we van een zoektocht niet eens spreken.
Simpelweg omdat er niks te zoeken valt. Niemand wil of kan ons helpen en die frustratie loopt inmiddels hoog op.
Antwoord op vragen als “Hebben jullie al geprobeerd om wellicht daar en daar een hypotheek te krijgen?” kan ik kort op reageren.
We hebben het allemaal al geprobeerd en werkelijk OVERAL komt het uit op “Nee.”

Nee, wij verstrekken jullie geen hypotheek.
Nee, jullie komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.
Nee, het inkomen verkregen uit een persoonsgebonden budget telt niet als inkomen.

Maar dan hebben we ook nog de omgekeerde wereld.
Want waar bijvoorbeeld een woonmakelaar als Woonvast zegt “Nee, helaas mogen wij inkomen uit een pgb niet rekenen als inkomen.” en idem Vastgoedmanagement Rebo, zeggen de Alliantie en Portaal “Nee, u mag deze woning niet huren want u heeft teveel inkomen.”
Makelaars, particulieren, overal wordt ons inkomen, het geld waar wij nou ook de huur mee betalen en al onze rekeningen en boodschappen, niet gezien als inkomen.
Maar als je een IB60 formulier bij de belastingdienst opvraagt staat dat inkomen wat geen inkomen is er toch wel echt bij als inkomen.

GEK word ik ervan, GEK!

En dan heb je een gesprek bij de Alliantie over de urgentie die we hebben gekregen via de Gemeente Amersfoort en dan zegt de (overigens hele aardige) consulente aldaar, “Ik snap jullie probleem…dit klopt ook niet.” maar komen we nog niets verder.
“Reageer maar gewoon op woningen die aanpasbaar zijn of waar eventueel een woonunit bij geplaatst kan worden en dan zien we wel.”

En dan gaat net de telefoon, de WMO consulente belt op. Een terugkoppeling over het gesprek dat wij voor de ZOMERVAKANTIE hadden met de woningbouw. “Jullie inkomen is te hoog en jullie komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.”
Zucht….
Alsof we dat niet talloze keren hebben gezegd voor we überhaupt een urgentie kregen en alsof we niet talloze keren hebben aangegeven hoe enorm dit frustreert maar vooral dat echt NIEMAND met ons mee wil denken of een oplossing wil zoeken.

Waarom kan de huur wel aangepast worden naar beneden maar is dit niet mogelijk naar boven.
Knal er een paar euro bovenop zodat het een vrije sector woning wordt, maakt ons het uit.
Waarom kan je in Amersfoort wel woningruil doen naar een sociale huurwoning en kan deze wel verhoogd worden in huur naar vrije sector normen zodra de ruilpartij teveel inkomen heeft. En waarom kan dit niet als je reageert op een woning via Woningnet ?

Stel…stel we zouden het pgb kwijt raken. Wat alleen maar gebeurt zodra de staat besluit ermee te stoppen. Maar oke..stel…
Dan gaan we een hoop verliezen per maand en zullen we moeten leven op bijstandsnorm. En dat hebben we eerder gedaan.
Verre van een vetpot maar in Nederland zijn er veel dingen verrekte goed geregeld als het gaat om de bijstand.
Huursubsidie, zorgtoeslag, kindgebonden budget, diverse zaken waar je recht op hebt als het bijvoorbeeld gaat om het laten sporten van je kind, ondersteuning van activiteiten voor het gehandicapte kind, je kan zelfs op een vrije sector woning reageren want tot aan de sociale huurnorm ontvang je huursubsidie omdat je een aangepaste woning moet hebben ivm de handicap van je kind.
Al met al heb je het echt niet slecht dan.

Dus voor een verhuurder is er geen enkel risico om ons een woning te verhuren. Welke kant het ook op gaat.

Dat een bank ons geen hypotheek wilt verstrekken snap ik dan nog wel, maar dit…nee daar kan ik met mijn pet steeds minder bij.

De waarheid is op dit moment dat de nood voor andere woning wel steeds hoger wordt. De leefruimte wordt voor Vido steeds beperkter.
Hij kan met zijn normale rolstoel niet in onze woonkamer. Het tillen wordt steeds zwaarder en dat is wat we steeds vaker moeten doen. Tillen. Van de bank naar de eettafel, van de eettafel naar het kleine stoeltje bij de salontafel, de trap op als we hem moeten verzorgen of hem naar bed moeten brengen. Naar de auto. Constant tillen. En ja…er zijn mensen die het erger en/of slechter hebben en pas op veel latere leeftijd een aangepaste woning kregen. Maar dat is hun verhaal en dit het onze.
Ik zie mijn kind graag gelukkig. Ik zie hem graag bewegen want daar houdt hij van. En dat hij rolstoelafhankelijk is wordt steeds meer duidelijk. En de stukjes die hij kan lopen met zijn rollator zijn niet in ons huis, want daar past het simpelweg niet.
En dan over zijn verzorging nog maar te zwijgen. Of toch niet. Want het uitklapbare aankleedkussen waar hij op ligt past eigenlijk niet meer. Het is oncomfortabel voor hem en een andere verzorgingsmethode past niet. Of misschien past het wel maar dan is de badkamer voor ons niet meer geschikt en enkel Vido. Beetje moeilijk als je een gezin hebt van 7.

Het is geen onwil van ons. We willen meedenken. Rijken oplossingen aan.
We zijn ook tevreden met een hoekwoning waar een woonunit aangemaakt kan worden.
Het hoeft niet kant en klaar. En desnoods schaffen we die unit zelf aan met een lening.
Gooi die huur omhoog zolang ons inkomen te hoog is of verhuur ons die vrije sector woning die we gewoon kunnen betalen.

Er kunnen worden zoveel regels gebogen en gebroken in Nederland om het mensen maar naar de zin te maken, en het simpele waar wij om vragen blijkt onmogelijk?

Leave a Reply